жена

Прва едукативна работилница со жените од СОПОТ за Буџетска писменост

На ден 28.04.2022 година во село Сопот се оддржа првата едукативна работилица за буџетска писменост во рамки на Институционалниот грант финансиран од Акција Здруженска. На работолницата воведно излагање имање претседателката Ирина Поцкова која објасни која е целта на оваа работилница. Потоа беа презентирани кои се надлежности на општината, како и контакт лица за одредени надлежности …

Прва едукативна работилница со жените од СОПОТ за Буџетска писменост Read More »

Акција – Жените за чисто Мустафино

На 29 декември 2021 год. со почеток во 11:00 часот, во село Мустафино на претходно утврдени локации со помош на аниматорките од село Мустафино, се поставиа 15 канти за отпадоци како донација од НВО ИНФО Центар – Скопје. Како резултат на долгогодишната соработка со жените од село Мустафино, и на честите средби во селото тие …

Акција – Жените за чисто Мустафино Read More »

15 Октомври – Меѓународен ден на руралната жена

На 15 Октомври секоја година се одбележува Меѓународниот ден на руралните жени. Овој ден ја одбележува клучната улога што жените ја играат во обезбедувањето на одржливост на руралните домаќинства и заедници. На глобално ниво, жените сочинуваат 43 проценти од земјоделската работна сила и играат клучна улога во поддршката на безбедноста на храната во домаќинствата и …

15 Октомври – Меѓународен ден на руралната жена Read More »

Да ги поддржиме кандидатките на Локалните избори 2021

Регионалното женско лоби на Југоисточна Европа (РЖЛЈИЕ) внимателно ја следи трката на жени и девојки кандидати за општински совети во сите општини во Република Северна Македонија, каде што остануваат само уште три дена до Локалните избори 2021 на 17 октомври. Изборниот закон на Република Северна Македонија го обезбедува неопходното учество на жените во политиката и, …

Да ги поддржиме кандидатките на Локалните избори 2021 Read More »

Фокус група со жените од с. Сопот

Граѓанската иницијатива на жени Свети Николе, на 19 јули годинава, одржа фокус група со жените од село Сопот. Цел на средбата беше да се добијат информации за тоа колку жените се запознаени со работата на единиците на локална самоуправа, со кои проблеми се соочуваат и дали и колку се мотивирани да се вклучат во процесите …

Фокус група со жените од с. Сопот Read More »